ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΜΠΤΗΡΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Οι καμπτήρες μύες των χεριών βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του βραχίονα. Είναι δε οι κάτωθι:
1) Κορακοβραχιόνιος: εκφύεται (ξεκινά) από την ωμοπλάτη (πρόσθιο ανώτερο τμήμα – κοραοειδής απόφυση) και καταφύεται (καταλήγει) στο πρόσθιο μέρος του βραχίονα. Εκτελεί την πρόσθια ανύψωση του βραχίονα (πρόταση).
2) Πρόσθιος βραχιόνιος ή απλώς βραχιόνιος: ο οποίος εκφύεται από το βραχιόνιο οστό και καταφύεται στην κερκίδα. Εκτελεί την κάμψη του πήχεως προς τον βραχίονα.
3) Βραχιονοκερκιδικός: εκφύεται από τον βραχίονα και καταφύεται στην κερκίδα. Λόγω της θέσης του μας κάμπτει τον πήχη προς τον βραχίονα όταν η παλάμη βρίσκεται σε πρυνή θέση και ιδιαιτέρως όταν βρίσκεται σε ημιπρυνισμό.
4) Δικέφαλος βραχιόνιος: είναι ο πιο επιφανειακός από τους καμπτήρες του χεριού και ο μεγαλύτερος. Είναι διφυής μύς δηλ. έχει δύο εκφύσεις , εκφύεται από την ωμοπλάτη (πρόσθιο ανώτερο τμήμα) και καταφύεται στην κερκίδα με μια κατάφυση. Διασχίζει δύο αρθρώσεις (ώμου και αγκώνα). Μας προσφέρει την πρόσθια άρση του βραχίονα αλλά και την κάμψη του πήχεως προς τον βραχίονα. Επίσης, είναι και μείζων υπτιαστής της παλάμης (Η κίνηση του κλειδώματος της πόρτας) ή (η κίνηση του βιδώματος).
ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Α) Κάμψεις χεριών στην μηχανή
Καθόμαστε στην μηχανή κάμψεων χεριών κρατώντας τα χερούλια με τις παλάμες να κοιτούν μπροστά. Κάμπτουμε τα χέρια έως ότου η παλάμη μας πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ώμο μας.
Β) Κάμψεις χεριών με αλτήρες
Σε όρθια ή καθιστή θέση κρατάμε στα χέρια δύο αλτήρες. Οι παλάμες μπορούν να κοιτούν μπροστά ή και στο εσωτερικό του σώματος (ΧΑΜΕΡ). Κάμπτουμε τα χέρια έως ότου ολοκληρωθεί η κίνηση προς τα επάνω.
Γ) Κάμψεις χεριών με στραβόμπαρα (μπάρα ζικ – ζακ)
Κρατάμε από όρθια θέση την στραβόμπαρα μπροστά στους μηρούς μας. Οι παλάμες μπορούν να κοιτούν μπροστά ή και κάτω (ανάποδη λαβή). Κάμπτουμε τα χέρια μας επάνω κατά τα γνωστά. Με την ανάποδη λαβή γυμνάζουμε και τον βραχιονοκερκιδικό.