Η κυκλική προπόνηση είναι η προπόνηση που εφαρμόζεται κατά κόρον στα γυμναστήρια. Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των ασκουμένων έχει στόχο την γράμμωση και την καλή φυσική κατάσταση. Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτός ο στόχος θα πρέπει κατά την εξάσκηση να ανεβάσουμε καρδιακό σφυγμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα λιπαρά οξέα οξειδώνονται μόνο στα μιτοχόνδρια και ο καρδιακός μυϊκός ιστός είναι ο ιστός με την μεγαλύτερη οξειδωτική ικανότητα (20 φορές περισσότερο από οποιονδήποτε σκελετικό μυ).
Όταν λοιπόν εξασκούμε όλο το σώμα την ίδια ημέρα, δημιουργούμε τις συνθήκες για αιματική ροή παντού και έτσι η καρδιά, για να ανταπεξέλθει σε αυτή την μεγάλη ζήτηση, πάλλεται γρηγορότερα, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της καύσης των λιπαρών, εφαρμόζοντας δε, μεταξύ των σετ και των ασκήσεων, μικρό διάλειμμα (έστω και μισό λεπτό) αναγκάζουμε την καρδιά μας να εργαστεί με την μεγαλύτερη απόδοση, μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματα και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο.
Η σειρά που επιλέγουμε να γυμνάσουμε τις μυϊκές ομάδες είναι από την μεγαλύτερη προς την μικρότερη. Ο λόγος είναι πως στο ξεκίνημα της εξάσκησης είμαστε ξεκούραστοι, άρα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ευκολότερα και όσο έρχεται η κούραση μας μένουν οι μικρότερες ομάδες, οπότε υπάρχει μια εξομάλυνση στην επιβάρυνση.
Ένα απλό υπόδειγμα κυκλικής είναι το κάτωθι:
- Ημικαθίσματα ή βαθιά καθίσματα με μπάρα ή μηχανή.
- Κάμψεις κνήμης σε μηχανή
- Κάμψεις πλάτης στην τροχαλία (εμπροσθολαίμιες ή οπισθολαίμιες)
- Κωπηλατική πλάτης στην μηχανή
- Πιέσεις στήθους στην μηχανή
- Πιέσεις ώμων με αλτήρες –μπάρα – μηχανή
- Εκτάσεις τρικεφάλων στην μηχανή
- Κάμψεις χεριών στην μηχανή
- Ροκανίσματα κοιλιακών
Υποσημείωση: όταν μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ελεύθερα βάρη και μηχανήματα, σαφώς η προτίμησή μας πρέπει να στραφεί στα μηχανήματα, ώστε να μην καταστρατηγείται το διάλειμμά μας, το οποίο, όπως είπαμε, πρέπει να είναι μικρό.