Οι μύες της πλάτης χωρίζονται σε δύο στοιβάδες:

Α) τους εν τω βάθει (αυτόχθονες) ραχιαίους οι οποίοι βρίσκονται επάνω στην σπονδυλική στήλη και την διατρέχουν στο πίσω μέρος της από την λεκάνη έως το πίσω μέρος του κρανίου (ινιακό όγκωμα), είναι δε περίπου 250 μύες. Μας προσφέρουν έκταση του κορμού, πλάγια έκταση, περιστροφή και φυσικά στήριξη στην δίποδη θέση.

1

 

Β) τους επιπολής ραχιαίους, οι οποίοι βρίσκονται επάνω στους εν τω βάθει, καλύπτοντας τους και είναι οκτώ μύες (πλατύς ραχιαίος – 2 ρομβοειδείς και τραπεζοειδής) ανά πλευρά. Μας προσφέρουν κινήσεις όπως: κάμψη των χεριών από επάνω προς τα κάτω και από εμπρός προς τα πίσω, κάμψη της ωμοπλάτης καθώς επίσης ανάσπαση και κατάσπαση αυτής.

 

2

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ:

  1. Κάμψεις πλάτης στην τροχαλία

Καθόμαστε στην τροχαλία πλάτης και με τα χέρια στην ανάταση κρατάμε τις λαβές. Κάμπτουμε προς τα κάτω τα χέρια μας τερματίζοντας τα στις ωμοπλάτες μας. Χαλαρώνουμε αφήνοντας τα χέρια να ανέβουν έως ότου τεντώσουν στην ανάταση και επαναλαμβάνουμε την κίνηση ολοκληρώνοντας το σετ.

Οι μύες που εργάζονται στην άσκηση είναι : πλατύς ραχιαίος, τραπεζοειδής και ρομβοειδής.

 

3

 

  1. Κωπηλατική πλάτης στην μηχανή

Καθόμαστε στο κωπηλατικό μηχάνημα και με τα χέρια μας κρατάμε τις λαβές. Κάμπτουμε τα χέρια προς τα πίσω έως ότου αυτά τερματίσουν και ταυτόχρονα εκτείνουμε τον κορμό προς τα πίσω (απομίμηση της κίνησης του κωπηλάτη). Η άσκηση αυτή γυμνάζει και τις δύο στοιβάδες δηλ. τους εν τω βάθει και τους επιπολής.

 

4

 

  1. Κάμψεις πλάτης στην μηχανή Dorsal

Ακουμπώντας το στέρνο στο μαξιλάρι της μηχανής και κρατάμε τις λαβές που βρίσκονται μπροστά μας. Κάμπτουμε τα χέρια μας πίσω έως ότου ολοκληρωθεί η κίνηση. Χαλαρώνουμε αφήνοντας τα να επανέλθουν στην τεντωμένη θέση και επαναλαμβάνουμε την κίνηση ολοκληρώνοντας το σετ. Γυμνάζουμε τους επιπολής ραχιαίους.

 

5

Logo_footer   
     © 2016

Follow us: